Terug naar site

Circulair inkopen verovert JvB scriptieprijs

· Uitreiking,Scriptieprijs 2017
broken image

Op vrijdag 22 september 2017 werd in het Academiegebouw in Utrecht voor de tweede keer de Jan van Beckum contractmanagement scriptieprijs uitgereikt. Drie studenten stonden voor een flinke uitdaging: hun scriptie verdedigen ten overstaan van de jury. Milada Odenkirchen mocht zich na een pitch met haar concurrenten de winnaar noemen van deze tweede editie en ging naar huis met onder andere een cheque van € 2000. Een nieuwe, interessante invalshoek en het door haar zelf ontwikkelde CICM model waren de doorslaggevende factoren.

Het was een spannende middag voor de drie genomineerden, Martijn van Benten, Ruth Verkaik en Milada Odenkirchen. In aanwezigheid van hun scriptiebegeleiders, familieleden en vrienden, maar ook de vierkoppige* jury, bestaande uit Gert-Jan Vlasveld (CM Partners), Kees Tazelaar (Belastingdienst), Leo Stoelinga (NS) en Robert Grandia (Legalz/NBCM) mochten ze in een vijftien minuten pitch duidelijk maken waarom hun onderzoek nu zo vernieuwend en inzichtrijk is.

Pitches genomineerde scripties

Milada Odenkirchen beet het spits af. Zij onderzocht bij Inkopenvoor de samenhang tussen ‘circulair inkopen en contractmanagement’. Hoe maak je het effect op elkaar nu meetbaar?Een inspirerend, actueel onderwerp dat nog niet eerder is onderzocht. Milada paste meerdere relevante modellen toe en ontwikkelde het CICM model. Het onderwerp werd vanuit alle belangen helder belicht in het onderzoek en ook de implementatie was zeer goed doordacht.

Ruth Verkaik deed bij Vivat (Reaal) onderzoek naar ‘de contractmanager in-control’. Het advies dat zij uitbracht aan haar opdrachtgever is ook uitstekend toepasbaar in andere organisaties. Uit haar onderzoek bleek dat evalueren, een van de belangrijkste dingen van contractmanagement, eigenlijk veel te weinig gebeurt. De inzichten uit haar onderzoek leidden tot heldere en bruikbare adviezen, waardevol voor bedrijven die contractmanagement willen opbouwen of verbeteren.

Tot slot vertelde Martijn van Benten over het ‘optimaliseren van contractmanagement’. Martijn gebruikte een voor zijn onderzoek bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een combinatie van verschillende theorieën, interviews en modellen. Hij ontdekte dat een 75% van de contracten beter kan worden gemanaged. Hij adviseerde in zijn scriptie om te investeren in verbeteringen van het proces, die zichzelf binnen een jaar ruimschoots zouden terugbetalen. Ondanks dat de cijfers niet geheel realistisch waren, was zijn insteek prima opgezet!

Winnaar op de Nationale Contractmanagement Conferentie

Terwijl aanwezigen na de presentaties konden genieten van een hapje en een drankje in de groene binnentuin van het Academiegebouw, gingen de juryleden zich beraden. Alle drie de genomineerden hebben het heel goed gedaan, maar Milada is het talent dat we terug gaan zien tijdens de Nationale Contractmanagement Conferentie op 6 februari 2018.

Een heel mooi begin van de carrière van een jonge contractmanagement professional!

* De genomineerden zijn vooraf geselecteerd door de voltallig jury: Gert-Jan Vlasveld (CM Partners), Kees Tazelaar (Belastingdienst), Leo Stoelinga (NS) en Robert Grandia (Legalz/NBCM) en Chiel Huisman (NBCM).